Skutina torta z gozdnimi sadeži in oreščki
Skutina torta z gozdnimi sadeži in oreščki
Poletno obilje gozdnih sadežev in jagodičevja si zasluži najboljši izkoristek. Skutina torta z gozdnimi sadeži in oreščki je že eden od teh načinov. Hitro pripravljena, brez kuhanja, dobro ohlajena, bo v vas vzbudila občutek, da se je ustavil čas.
Brez glutena, mleka, jajc, sladkorja, je priprava te torte z oreščki, semeni in medom kot sladilom, prava poslastica. Te skutine torte ne pečemo in ne kuhamo. Uživajte v svežih sestavinah, s katerimi obdržimo hranilno vrednost sestavin.
Orehi, sončnična semena in indijski oreščki namočeni v slani vodi, so lažje prebavljivi in veliko bolj hranljivi. Borovnice so odličen vir antioksidantov, da o tem, kako zdrav je med kot sladilo, sploh ne govorimo, kokosovo olje pa nam pomaga pri izgubi teže in izboljša delovanje naših možganov.
Sestavine za dno - testo torte:
- 80 G OREHOV (PREDHODNO NAMOČENIH ZA 4 URE U VODI S ŠČEPCEM SOLI)
- 50 G SONČNIČNIH SEMEN (PREDHODNO NAMOČENIH ZA 4 URE V VODI S ŠČEPCEM SOLI)
- 80 G KOKOSOVE MOKE
- ŠČEPEC SOLI
- 1 ŽLIČKA MEDU
- 1 ŽLIČKA KAKAVA V PRAHU
SESTAVINE ZA KREMO:
- 200 g. INDIJSKIH OREŠČKOV (PREDHODNO NAMOČENIH ZA 2 URI V VODI S ŠČEPCEM SOLI)
- SOK 3 LIMON
- 80 g. MEDU
- 130 g. KOKOSOVEGA OLJA
SESTAVINE ZA PRELIV:
- 100 g. BOROVNIC
- 2 ŽLICI MEDU
- 3 ŽLICE KOKOSOVEGA OLJA
PRIPRAVA TESTA ZA DNO TORTE:
Orehe in sončnična semena zmiksajte v blenderju, postopoma dodajte ostale sestavine, dokler ne dobite lepljive mase. V model za pecivo položite peki papir, maso za podlago enakomerno razporedite po pekaču in pritisnite na dno, ter postavite v zamrzovalnik, medtem pa pripravite kremo in preliv.
PRIPRAVA KREME:
Kokosovo olje, med in limonin sok dajte v blender, na koncu dodajte še indijske oreščke. Vse skupaj mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
Prelijte kremo preko podloge in začnite s pripravo preliva.
PRIPRAVA PRELIVA:
Vse sestavine dajte v blender in mešajte nekaj sekund, dokler se vse skupaj ne poveže v maso, katero prelijte preko kreme. Z nožem ali vilico prerazporedite preliv in rahlo pritisnite na kremo. Dajte v zamrzovalnik do serviranja.
Torto 30 min pred serviranjem vzemite iz zamrzovalnika, da malo popusti. Obvezno se servira hladna, ker tako pridejo okusi bolj do izraza.