Skutina torta z gozdnimi sadeži in oreščki

 
Skutina torta z gozdnimi sadeži in oreščki

Poletno obilje gozdnih sadežev in jagodičevja si zasluži najboljši izkoristek. Skutina torta z gozdnimi sadeži in oreščki je že eden od teh načinov. Hitro pripravljena, brez kuhanja, dobro ohlajena, bo v vas vzbudila občutek, da se je ustavil čas.

Brez glutena, mleka, jajc, sladkorja, je priprava te torte z oreščki, semeni in medom kot sladilom, prava poslastica. Te skutine torte ne pečemo in ne kuhamo. Uživajte v svežih sestavinah, s katerimi obdržimo hranilno vrednost sestavin.

Orehi, sončnična semena in indijski oreščki namočeni v slani vodi, so lažje prebavljivi in veliko bolj hranljivi. Borovnice so odličen vir antioksidantov, da o tem, kako zdrav je med kot sladilo, sploh ne govorimo, kokosovo olje pa nam pomaga pri izgubi teže in izboljša delovanje naših možganov.

Sestavine za dno - testo torte:

  • 80 G OREHOV (PREDHODNO NAMOČENIH ZA 4 URE U VODI S ŠČEPCEM SOLI)
  • 50 G SONČNIČNIH SEMEN (PREDHODNO NAMOČENIH ZA 4 URE V VODI S ŠČEPCEM SOLI)
  • 80 G KOKOSOVE MOKE
  • ŠČEPEC SOLI
  • 1 ŽLIČKA MEDU
  • 1 ŽLIČKA KAKAVA V PRAHU

SESTAVINE ZA KREMO:

  • 200 g. INDIJSKIH OREŠČKOV (PREDHODNO NAMOČENIH ZA 2 URI V VODI S ŠČEPCEM SOLI)
  • SOK 3 LIMON
  • 80 g. MEDU
  • 130 g. KOKOSOVEGA OLJA

SESTAVINE ZA PRELIV:

  • 100 g. BOROVNIC
  • 2 ŽLICI MEDU
  • 3 ŽLICE KOKOSOVEGA OLJA

PRIPRAVA TESTA ZA DNO TORTE:

Orehe in sončnična semena zmiksajte v blenderju, postopoma dodajte ostale sestavine, dokler ne dobite lepljive mase. V model za pecivo položite peki papir, maso za podlago enakomerno razporedite po pekaču in pritisnite na dno, ter postavite v zamrzovalnik, medtem pa pripravite kremo in preliv.

PRIPRAVA KREME:

Kokosovo olje, med in limonin sok dajte v blender, na koncu dodajte še indijske oreščke. Vse skupaj mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.

Prelijte kremo preko podloge in začnite s pripravo preliva.

PRIPRAVA PRELIVA:

Vse sestavine dajte v blender in mešajte nekaj sekund, dokler se vse skupaj ne poveže v maso, katero prelijte preko kreme. Z nožem ali vilico prerazporedite preliv in rahlo pritisnite na kremo. Dajte v zamrzovalnik do serviranja.

Torto 30 min pred serviranjem vzemite iz zamrzovalnika, da malo popusti. Obvezno se servira hladna, ker tako pridejo okusi bolj do izraza.

 
  Recepti za sokove in pijače