Pravo mandljevo mleko

 
Pravo mandljevo mleko

Sestavine: 100 g neoluščenih mandljev, po možnosti ekološko pridelanih, 1 l vode

Mandlji nedvomno sodijo med zelo zdrava živila. Vsebujejo namreč številne hranljive snovi, med drugim vlaknine, vitamin E, omega3 maščobne kisline in proteine, zato so idealni prigrizek tudi za tiste, ki so na dieti. Morda pa ste opazili, da jih nekateri pred uživanjem namočijo v vodi. Zakaj je to priporočljivo?

Priprava mandlji na dva načina:

  • Hiter način - blanširanje
    Mandlji, prelijemo z vrelo vodo, pustimo pol minute, na kratko speremo s hladno vodo in med rokama podrgnemo še vedno tople, da so vse luščine odpadajo, na koncu jih izperemo pod vodo.
  • Boljši način - namakanje čez noč
    Namočite mandlje čez noč v vodi, saj rjava skorja mandljev vsebuje taninsko kislino, ki ima grenak okus, hkrati pa v telesu ovira sproščanje hranljivih snovi iz jedrc. Pri namočenih je luščine lahko odstraniti in telo bo tako lažje izkoristilo vse snovi tega lupinastega sadeža. Namočeni in oluščeni mandlji so boljšega okusa, pa tudi mehkejši ter zato lažje prebavljivi. Take lahko uživajo tudi manjši otroci ter tisti, ki imajo težave z zobmi.

PRIPRAVA MLEKA:

Vodo v kateri so se namakali odlijemo in jih speremo. Namočene ali blanširane mandlje z eno roko postopno dodajamo v sokovnik, z drugo dolivamo vodo. Postopek ne sme biti prehiter. Če želimo toplo mleko, dodajamo toplo vodo. V posodi dobimo čisto, sveže, zdravo, hranljivo in lahko prebavljivo mandljevo mleko, z veliko organskih mineralov in esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebni za telo. Lahko ga še dodatno precedimo skozi sito. V steklenici v hladilniku počaka 24-48 ur brez problema. Pije se hladno ali rahlo pogreto- kuha se ne!
Sokovnik se po končanem postopku opere, lahko si ga delate vsak dan, saj za sokovnik namočeni oreščki ne predstavljajo večjega problema. Mandljeva moka, ki je stranski produkt, pa se lahko naprej uporabi za pudinge, piškote, sladice in druge recepte..

Ko sokovnik predela vse mandlje in telo izkoristi vse kar sokovnik tako predela, lahko rečemo da je proces zares učinkovit.

Dve pesti mandljev lahko daje telesu več koristi in gradnikov, kot poln krožnik visoko predelane, rafinirane, konzervirane in na koncu "sveže" kuhane hrane, ki dva dni muči prebavni trakt, da razloči koristno od strupenega.

 
  Recepti za sokove in pijače