Čips iz kopriv
Čips iz kopriv
Čips iz kopriv je za nekatere najljubši zelenjavni čips. Koprive lahko naberete kjerkoli, zato jih ni potrebno kupovati. Pazite le, da je okolica kjer rastejo, neonesnažena . Ta dragocena rastlina se zahvaljujoč preobrazbi v zelenjavni čips pretvori v okusen priboljšek, ki si ga človek vedno želi imeti pri roki.
SESTAVINE:
- 30 listov koprive
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 2 žlici sojine omake ali Tamari
- 2 stroka česna
- 3 žlice suhega kvasa
PRIPRAVA:
Preden ste nabrali svoje koprive, je treba opozoriti, da je idealen čas za to spomladi, ko poženejo mlade koprive, vendar jih lahko naberete kadarkoli. S škarjami jih odrežite v višini približno 10 cm od vrha. Ne pozabite rokavic! Odstranite stebla. Liste koprive namakajte cca. 15 minut v vodi, ki ji dodamo malo alkoholnega kisa, sperite pod tekočo vodo in temeljito posušite. Idealno je uporabiti sušilnik za solato. Vse sestavine (razen koprive) dajte v blender in dobro premešajte, dokler ni zmes gladka, kot za prelive. V veliko skledo dajte del kopriv in prelijte z omako in tako naprej, dokler ne porabite vseh kopriv in preliva. Na koncu z rokami vse premešajte, dokler ni preliv na vseh listih koprive in na obeh straneh.
Na pladnje dehidratorja naložite rezine koprive in sušite pri 42 ° C od 8-10 ur (čips popolnoma suh in hrustljav).
Shranite svoj čips v dobro zaprtih posodah (po možnosti iz stekla). Tako shranjen bo užiten nekaj tednov.
POMEMBNO: potreben dehidrator.